Škůdce likvidujeme se 100% garancí!

Potemník ničivý

latinský název: Tribolium destructor

slovenský název: Potemník ničivý

anglický název: Destructive dark flour beetle

německý název: Großer Reismehlkäfer

ruský název: Малый чёрный хрущак

 

 •     Vyskytuje se hlavě ve skladech obilí, mlýnech nebo pekárnách

•     Je asi 5,5 milimetrů dlouhý

•     Mohou být mezihostitelem tasemnic

•     Larvy znehodnocují potraviny

•     Samice může naklást až 300 vajíček

 

Potemník ničivý, stejně jako jeho příbuzný potemník moučný, dává přednost temnějším místům. Dožívá se zhruba 1 roku. Samice naklade okolo 300 vajíček.

 

Způsob života: Potemník ničivý se vyskytuje nejčastěji ve velkých pekárnách, mlýnech nebo skladech obilí. V domácnosti jej můžete nalézt ve spížích nebo místech, kde se skladuje pečivo, müsli či celozrnné cereálie. Má raději temnější místa.

 

Potrava: Nejčastěji se živí drobky po pečivu, ale nepohrdne ani moukou, obilím, celozrnnými těstovinami či cereáliemi.

 

Zdravotní rizika: Potemník ničivý může být mezihostitelem tasemnic, takže jeho přítomnost v potravinách může být pro člověka nebezpečná. Kromě toho jsou potraviny poškozené potemníkem více citlivé na napadení plísněmi a tak může docházet k alergickým reakcím.

 

Prevence: Prevence je obdobná jako u potemníka moučného. Potraviny se snažte skladovat při teplotách pod 20°C v uzavíratelných pevných nádobách. Doporučují se nádoby ze skla či porcelánu. Skladové prostory udržujte čisté, bez volných drobečků a občas skladové prostory vyčistěte horkou vodou či parním čističem.

 

Likvidace: I likvidace je obdobná jako u potemníka moučného. Většinou postačí najít zdroj zamoření a celý skladový prostor důkladně omýt vodou nad 52°C nebo parním čističem. V případě velkých skladů či pekáren můžeme využít fumigace, aerosolu nebo postřiku pyrethroidu či organofosfátu.

zpět
OK K provozování webu deraplus.cz využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním našeho webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.